Έκπληκτος με τις γνώσεις του Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια δηλώνει ο Ρ. Γκρόσι

Νεα

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος με το πόσα πολλά και λεπτομερώς γνωρίζει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye.

«Έμεινα έκπληκτος από τις λεπτομερείς γνώσεις του για το πυρηνικό εργοστάσιο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και την κατανόηση του τι προτείνω για την ασφάλειά του», είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση «Telefe» της Αργεντινής.

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας πιστεύει σε αυτό που κάνει και είναι βαθιά πεπεισμένος για τις θέσεις του. Τόνισε επίσης ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του.

Στις 11 Οκτωβρίου, ο διευθυντής του ΔΟΑΕ βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο. Δήλωσε ότι η επαφή με τον Πούτιν είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ο Γκρόσι επισκέφθηκε δύο φορές το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυλάσσεται από τον ρωσικό στρατό από τον Μάρτιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αιτιολόγησε με έμφαση τους λόγους ανάληψης του ελέγχου του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από τον ρωσικό στρατό όσον αφορά την πρόληψη της διαρροής πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών. Το υπουργείο υπενθύμισε επίσης ότι ο σταθμός αυτή τη στιγμή ελέγχεται από Ουκρανό χειριστή.

Ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, κοντά στην πόλη Energodar. Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη από άποψη αριθμού μονάδων και χωρητικότητας. Ο σταθμός διαθέτει έξι ενεργειακά μπλοκ VVER-1000, το καθένα με χωρητικότητα 1 γιγαβάτ.

Πηγή: Politika.rs 

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: ertnews.gr